Nejsladší české jahody.
Jahody chutnají snad každému, protože obsahují detoxikační vitaminy jsou vhodným a hlavně nenásilným prostředkem pro očistnou kůru.
Jahodník patří k čeledi růžovitých rostlin. Nejrozšířenější je v severním mírném pásmu, v Evropě, Asii a Americe.
Jahody obsahují přes 80% vody, třísloviny, barviva, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a zinek. Když jahody dozrávají, vytváří se v nich antokyany, což je červené barvivo bohaté na karoten chránící plody před bakteriemi. Určité třísloviny obsažené v jahodě působí protizánětlivě a antibakteriálně a to jak v jahodě, tak v lidském organismu.
Z tuzemského ovoce jahody obsahují nejvíce manganu, stopového prvku, který při pravidelné konzumaci jahod zvyšuje sexuální touhu. Povzbuzuje hormony štítné žlázy. Třísloviny vážou jedovaté kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech. Bohatost kyseliny listové zaručuje správnou krvetvorbu a růst buněk a draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak.
Z jahod se vyrábějí zavařeniny, kompoty, šťávy, zmrzliny, moučníky a poháry. Zralé jahody neskladujeme dlouho. Před uložením do ledničky je přikryjeme fólií, aby nezměkly a neprochladily se.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Česká republika |
Kvalita | I. jakost |