Citróny dostupný zdroj vitamínů.
Kolébka citrónovníků, menších stálezelených stromů je pravděpodobně v jihovýchodní Indii, odkud se jejich pěstování rozšiřovalo postupně do všech vhodných oblastí.
Citrónovníků je mnoho druhů, pro nás je nejdůležitější citroník limonový (Citrus limon) a limeta (Citrus limetka). Citróník limonový, náš na trhu nejběžnější citrón se nejvíc pěstuje v Itálii (80% světové produkce), Španělku, Řecku a Turecku.
Podle tloušťky kůry se dá lehce odhadnout z jaké krajiny citrón pochází. Je známo, že citróny, které mají tenkou kůru pochází ze Španělka a z oblasti kolem Středozemního moře. Ty s kůrou silnější pocházejí z Turecka nebo z Řecka.
Citróny obsahují mimořádně mnoho vápníku, dále draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek aj. Důležitý je obsah kyseliny citrónové (až 8%).
Citróny jsou pravidelnou součástí naší kuchyně - saláty, omáčky, luštěninová jídla, kůra do moučníků, vánoční pečivo a zmrzliny.
Je velice vhodné v dnešní stresující době ráno na lačno vypít alespoň 1/2 hodiny před jídlem skleničku teplé vody (teplota těla) s vymačkaným celým malým citrónem (nebo polovinou) a lžičkou medu nebo bez něj. Celý den se budete cítit nádherně.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Turecko |
Kvalita | I. jakost |