Fíky jsou nejlepší alternativou k nezdravým sladkostem.
Fíky, plody fíkovníku smokvoně pocházejí původně z Orientu. V dnešní době se už ale pěstují v teplých evropských zemích - v Řecku, Portugalsku, Turecku, na Kypru, v jižní Itálii, v jižní Francii a ve španělsku. Fíky si můžeme pěstovat i u nás, ale fíkovník musíme na zimu přemístit domů. Ale i v našich podmínkách můžeme sklidit dobrou úrodu těchto plodů. Fíky konzumujeme čerstvé, konzervované nebo sušené.
Fíky obsahují v čerstvém stavu až 25% cukrů, jsou poměrně bohaté na vitaminy C, A, B1 a vápník. Sušené fíky pak mají asi 18% vody, 58% cukrů, 3% škrobu, asi 5% pektinů, 7% buničiny, 6% bílkovin, kolem 1% tuků a 2,3% popelovin, vitaminy i minerály si uchovávají.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 ks |
Země původu: | Turecko |
Kvalita | I. jakost |