Pažitka jemná bylinka.
Pažitka patří v Evropě mezi nejvyhledávanější druhy koření především pro svoji velmi jemnou chuť.
Pochází pravděpodobně ze Středomoří, běžně však roste i v Asii a Americe, nejčastěji kolem vodních toků.
Je známo několik druhů této rostlinky, všechny jsou významným zdrojem vitamínu C, B2, karotenů. Z minerálních látek jsou bohatě zastoupeny síra, draslík, vápník a fosfor. Pravidelná konzumace pažitky ovlivňuje chuť k jídlu, podporuje trávení, má vliv i na snižování krevního tlaku.
Těchto účinků využívali dokonce už staří Řekové a Římané.
Některé druhy pažitky (Pažitka čínská) se chlubí i antibiotickými účinky.
Pažitka se nejčastěji používá jako zelené koření do polévek, vývarů, omáček, různých salátů, do bylinkových másel a pomazánek.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 100 g |
Země původu: | Česká republika |
Kvalita | I. jakost |