Rajčata jsou jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny.
Jejich historie sahá až do středověku, kde se paradoxně pěstovala pouze jako okrasná květina. Později se rozšílo pěstování i jeho konzumování a tím se nastartovalo masové využití rajčat téměř po celém světě. Je jen málo pokrmů, ke kterému se vyloženě rajče nehodí a tak se stává tím jedinečným v kuchyních celého světa.
Rajčata obsahují karoteinoidy, které patří mezi významné antioxidanty. Zachycují v těle volné radiály a tím se snižuje vznik civilizačních chorob. Nejvýzmnamější karotenoid je lykopen, který je odborníky označován jako protirakovinná látka. Naše tělo přijímá lykopen hlavně z tepelně upravených rajčat. Jedna důleřitá věc, která je však málo známá je to, že lykopeny se rozpouští v tucích a proto je žádoucí, aby se při konzumaci rajčát dostávalo tuku, třeba rajčátka s olivovým olejem, mozzarellou a zasypané čerstvou bazalkou.
U syrových rajčat platí, že čím víc je rajče červenější a vyzrálejší tím je množství lykopenu větší a i jeho chuť je plnější.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Holandsko |
Kvalita | I. jakost |