Tamarind je exotické ovoce úžasné chuti.
Tamarind má skořicově zbarvené luskovité plody, zvané též kyselé či indické datle, které jsou asi dvacet centimetrů dlouhé a dva centimetry široké a obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až skoro černou kašovitou dření. Ta má silně sladkokyselou chuť a vyznačuje se vysokou cukernatostí dosahující až 35 %. S tím souvisí i vysoká energetická hodnota blížící se až tisíci kilojoulům, tj. asi 250 Kcal.
Oloupaný Tamarind je třeba spotřebovat co nejrychleji. Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů. Vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě. Nejlepší je však konzumovat tamarind v syrovém stavu. Tamarindy se dále zpracovávají na čatní a přidávají se do rýžových a zeleninových pokrmů.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 500 g |
Země původu: | Thajsko |
Kvalita | I. jakost |