Alexandra je středně velká hruška, flaškovitého tvaru s pravidelnou rzí skořicové barvy.
Dužina je jemná,rozplývající se na jazyku.
Je jemně zrnkující a po rozkrojení se zbarvuje do hněda.
Hrušku řadíme do druhu hrušeň obecná (Pyrus communis). Jejich původ je pravděpodobně na Kavkaze, v jihozápadní Asii i ve Středozemí, kde se kulturní odrůdy také vyvíjely.
Hrušeň je tedy teplomilnější druh než jabloň. Hrušky mají zhruba kolem 83% vody, ovocné cukry od 6% do 12%, dále sorbit, pektin, třísloviny, škrob. Vitamínů nemají mnoho. Něco provitamínu A, málo vitamínu C, vitamín B a více jen kyseliny listové důležité pro krvetvorbu.
Z minerálních látek kromě hlavních prvků hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, molybden, fluór, jód a další. Komplex obsažených látek působí dezinfekčně a močopudně, dále působí na upevnění kapilár, jsou mírně projímavě, působí proti kašli a snižují horečku.
Hruškám se vytýká horší stravitelnost, lépe se snášejí vařené. Každé ovoce nalačno, za syrova konzumované totiž velice pročisťuje organismus.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Belgie |
Kvalita | I. jakost |