Kiwi je vitamínová bomba.
Kiwi, toto ovoce s vysokým obsahem vitamínu C (až desetkrát více než citrusové plody), pochází původně z Číny, odkud se rozšířilo do celého světa.
Jeho jméno nebylo vždy Kiwi, ale čínský angrešt. Jméno kiwi vzniklo až na Novém Zelandu, kde byla podobnost s ptákem Kiwi. V dnešní době je největším producentem kiwi právě Nový Zéland a Itálie.
Italské kiwi není tak chuťově výrazné, ale díky geografické poloze Itálie je levnější. Kiwi je nejlepší v čerstvém stavu, ale můžeme ho přidávat do různých moučníků, dezertů a marmelád. Málo se o kiwi ví, že obsahuje změkčující enzym. Při nákupu kiwi bychom měli dbát na jeho tvrdost. Příliš tvrdé kiwi je nezralé má málo šťávy a je hodně kyselé, ale dá se jíst. Správně zralé kiwi je na omak pevné a při sevření v dlaní klade mírný odpor, ale při pevnějším sevření praskne.
Kiwi se rozděluje na zelené a zlaté.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Chile |
Kvalita | I. jakost |