Batáty sladké brambory.
Batáty, nebo-li sladké bramboty, také patáty se pěstují hlavně v Jižní Americe.
V mnoha částech Ameriky jsou batáty považovány za potravinu chudých, ale pro gurmány jsou však delikatesou. Pěstují se dva typy: červené patáty se sladkou oranžovou dužinou a bílé patáty, které jsou menší a mají sušší nažloutlou dužinu.
Červené batáty jsou, ale chutňější a mají vyšší obsah betakarotenu. Batáty se mohou podávat ve slané formě jako bramborová kaše, nebo je můžeme i zápékat, vařit nebo jen usmažit.
Taktéž v sladké formě jsou velmi chutné. Děláme z nich koblihy i koláče, marmelády, nebo sladké chipsy. Vedle škrobu obsahují také vlákninu, vitamíny A, C a B6, železo a proteiny.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | USA |
Kvalita | I. jakost |