Cibule bíla je velmi lahodná a jemná cibule s lehce štiplavou chutí vhodná zejména ke konzumaci za studena a do salátů.
Cibule je nejenom jedna z našich nejznámějších a nejpoužívanějších druhů zeleniny, ale je také známým prostředkem k léčbě mnoha obtíží. Na naše zahrádky se cibule dostala ze západní Asie. Cibule kuchyňská má desítky odrůd od štiplavé chuti po sladkou chuť s bělavou, žlutou, hnědou nebo červenou barvou , jarní s natí nebo mladou s ještě nezaschlou slupkou. V Orientu patřila odedávna k jednomu z nejstarších přírodní léků. Má podobné léčivé vlastnosti jako česnek a stejně všestranné použití v kuchyni. Podle jedné staré lidové moudrosti se říká že, spíše se dá vařit bez ohně než bez cibule. Dobře vařit s cibulí znamená vařit jako sedlák, ale jíst jako král . Cibule obsahuje sirnaté sloučeniny, které mají silný antibakteriální účinek. Chrání proti infekcím a při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nose, ústech a hltanu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při obtížích ledvin a močového měchýře. Snižuje významně krevní tlak a hladiny tuků a cukrů v krvi. Tato zelenina je bohatá na kyselinu listovou, která má omlazující účinky na růst buněk, vitamin C, který přináší mentální svěžest a posiluje imunitu, dále na železo, což pomáhá při krvetvorbě a nakonec i zinek, který je důležitý pro cévy, mozek a vazivové tkáně. Pokud vás bodne včela nebo vosa do ústní sliznice, hned rozkousejte čerstvou cibuli, čímž zabráníte vzniku velkého otoku . Při nákupu cibule dbáme na to aby nebyla poškozená, nebyla změklá a neměla na sobě známky plísně či hniloby. Musí být tvrdá, suchá a při krájení musí křupat.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Itálie |
Kvalita | I. jakost |