Kaštan jedlý je jedna z nejstarších užitkových rostlin.
Kaštany patří u nás ke svátečním pokrmům v podzimních, ale hlavně v zimních měsících.
Prodávají se na ulici pečené, nebo si je můžeme zakoupit a připravit doma.
Provázely člověka už v době neolitu. Pochází z oblasti kolem Středozemního a Černého moře a také Malé Asie.
Římané ho na svých výpravách přinesli do Německa a Británie.
Kaštany mají mnoho vitamínů skupiny B (hlavně B5 a B6), málo vitamínu C, dále vitamín E a z minerálních látek především draslík. V kaštanech najdeme také dost fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Sodíku naopak obsahuje méně.
V zimních měsících, kdy je málo sluníčka mohou kaštany posloužit jako pomoc při mentální úzkosti a pocitu beznaděje, nebo při myšlenkách, že nás nečeká nic pěkného.
Jsou dobré na žaludek, krevní oběh - tedy žíly, revma, mozek, nervy a také srdce.
Protože neobsahují žádnou glukózu nebo fruktózu, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Čína |
Kvalita | I. jakost |