Kedlubny bílé jsou sladké a šťavnaté.
Kedlubna obsahuje až 60 mg vitaminu C ve 100 g. Dálé pak karoten, vitamin E, B, kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo a zinek. Nalezneme v ní i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. V kedlubnách se také nachází selen,který chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou.
Vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Kedlubna obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev. Díky obsahu vlákniny regulující stolici se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva. Kedlubna však není vhodná pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanácterníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubně vyvolávají bolestivé podráždění.
Kedlubny jsou nízkoenergetickou potravinou, a proto jsou vhodné jako součást redukční diety.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 ks |
Země původu: | Itálie |
Kvalita | I. jakost |