Kiwi zlaté.
Kiwi zlaté se od tradičního zeleného kiwi liší tvarem, který připomíná sevřený papírový sáček. Jeho slupka nemá chloupky, ale co hlavně, jeho dužina má zlatavou barvu. Chuťově je zlaté kiwi jemnější lahodnější a sladší. Je ale dražší, protože je náročné na manipulaci, pěstování a skladování. Ale po ochutnání tohoto kiwi nám jeho cena tak drahá nepřijde. Kiwi, toto ovoce s vysokým obsahem vitamínu C (až desetkrát více než citrusová plody), pochází původně z Číny, odkud se rozšířilo do celého světa. Jeho jméno nebylo vždy Kiwi, ale čínský angrešt. Jméno kiwi vzniklo až na Novém Zelandu, kde byla podobnost s ptákem Kiwi. V dnešní době je největším producentem kiwi právě Nový Zéland a Itálie. Italské kiwi není tak chuťově výrazné, ale díky geografické poloze Itálie je levnější. Kiwi je nejlepší v čerstvém stavu, ale můžeme ho přidávat do různých moučníků, dezertů a marmelád. Málo se o kiwi ví, že obsahuje změkčující enzym. Při nákupu kiwi bychom měli dbát na jeho tvrdost. Příliš tvrdé kiwi je nezralé má málo šťávy a je hodně kyselé, ale dá se jíst. Správně zralé kiwi je na omak pevné a při sevření v dlaní klade mírný odpor, ale při pevnějším sevření praskne. Kiwi se rozděluje na zelené a zlaté.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Nový Zéland |
Kvalita | I. jakost |