Sušené fíky v kukuřičném škrobu.
Sušené fíky jsou dobrým zdrojem vlákniny a minerálních látek, zejména vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Obsahují také malé množství vitaminů skupiny B, vitaminy A a C a esenciální mastné kyseliny. Přítomná měď usnadňuje přijímání železa organismem. Fíky obsahují fucin, což je enzym štěpící bílkoviny, podobně jako papain v papáji nebo bromelin v ananasu. Díky vysokému obsahu vlákniny (nerozpustný lignin) a fucinu usnadňují a urychlují fíky trávení a vyměšování.
Charakteristika:
Fíky sušené
Použitá část rostliny: plod
Vzhled a barva: světle hnědé sušené plody
Historie a současnost: Fíky jsou plody stromu Fíkovník. Pochází z Přední Asie, dnes se pěstuje v celém světě. Domovem Fíkovníků je přímoří v Chorvatsku. Dováží se k nám ze Španělska, Portugalska, Itálie, Řecka, Turecka a Kalifornie.
Zdravotní účinky: Obsahují enzymy, vlákninu, vitamíny a minerály. Fíky vyživují nervy a mozek, zlepšují náladu a zbavují nervozity.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 500 g |
Země původu: | Španělsko |
Kvalita | I. jakost |