Fenykl není jen koření,ale také vynikající kulinářská pochutina.
Fenykl se převážně pěstuje v Itálii nebo jiných přímořských státech. Rostlina na první pohled připomíná celer křížený s koprem. Fenykl má charakteristickou vůni a jemně nasládlou dužinu. Fenykl obsahuje velké množství minerálních látek ,jako je draslík, hořčík, vápník a železo. Bohatě je tu také vitamínu C, B, karotenu a vonné silice. Fenykl používáme do salátů, polévek, příloh nebo jej můžeme zapéct či usmažit. Výborně se hodí k masu, rybám a do některých omáček. Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat k zelenině a do pomazánek místo kopru. Fenykl příznivě působí při nachlazení, uvolňuje křeče v oblasti žaludku, čistí sliznici dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání. Pomáhá odvodňovat a čistit organismus, zvyšuje produkci mateřského mléka a odvar z fenyklu se může používat jako ústní voda.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 500 g |
Země původu: | Itálie |
Kvalita | I. jakost |