Černý kořen je chutná zelenina,vhodná zejména pro diabetiky.
Černý kořen roste v Evropě, Asii a daří se mu i u Středozemního moře. Kořen rostliny má jemnou dužinu, obsahující tekutinu podobnou mléku s příjemnou chutí. Černý kořen je vyhledáván hlavně diabetiky, protože má vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Obsahuje až 80% biologicky vázané vody, 12% dusíkatých látek, 2% vlákniny a 1% bílkovin. Významný je také obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. Účinně působí na nervovou soustavu jako sedativum. Má příznivý vliv na činnost žláz s vnitřní sekrecí a ve 100g má jen 14 kalorií. Před konzumací musíme černou slupku oškrábat a namočit do okyselené vody, aby nezhnědl. Konzumovat ho můžeme syrový ve formě salátů, ale častěji se zpracovává tepelně. Používá se podobně jako chřest nebo květák, takže ho můžeme dusit, vařit i smažit.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Holandsko |
Kvalita | I. jakost |