Kedlubny jsou nízkoenergetickou potravinou, a proto jsou vhodné jako součást redukční diety.
Kedluben obsahuje až 60 mg vitaminu C ve 100 g. Dálé pak mnoho karotenu, vitaminu E, B, obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo a zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou. Vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Kedlubna obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev. Díky obsahu vlákniny regulující stolici se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva. Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění. Není-li kedluben zdřevnatělý je možné ho konzumovat celý i s košťálem, který má mnohonásobně více vitamínu C a třikrát více vápníku než bulva. Kedlubny jsou nízkoenergetickou potravinou, a proto jsou vhodné jako součást redukční diety.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Země původu: | Česká republika |
Kvalita | I. jakost |