Zdroj vitaminů, minerálů a proteinů.
Strom, který dává para ořechy, je majestátní a krásný. Jelikož se ho zatím nepodařilo vyšlechtit, pochází většina ořechů prodávaných na trhu z divokých stromů v povodí Amazonky.
Para ořechy obsahují více než 66 % tuků, které se velmi snadno kazí. Ty obsahují až 25 % nasycených mastných kyselin. Spolu s palmou a kokosovým ořechem jsou para ořechy rostlinou nejbohatší na tento druh mastných kyselin. Para ořechy jsou bohaté na proteiny (14 %), vitamin E a minerály (fosfor, hořčík, vápník a železo).
Jejich nejdůležitější dietetickou vlastností je vysoký obsah vitaminu B1, který je vyšší než v mase, mléku nebo vejcích. Tohoto vitaminu obsahují více jen pšeničné klíčky, pivní kvasnice, slunečnicová semínka a piniové oříšky. Para ořechy jsou tedy vhodné pro ty, kdo trpí nervovými poruchami, jako např. podrážděností, depresí, výpadky paměti, špatnou koncentrací nebo sníženou duševní výkonností.
Kvůli příznivému účinku vitaminu B1 na nervovou soustavu by měli para ořechy jíst i ti, kteří se pokoušejí přestat kouřit.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 100 g |
Země původu: | Brazílie |
Kvalita | I. jakost |