Rozmarýn je bylina s velice aromatickou chutí.
Rozmarýn je bylinka s intenzivní, trpce aromatickou chutí. Rozmarýn ve svých kuchyních nejvíce používají Francouzi, Španělé a Italové. Lístky mají silné aroma a nahořklou kořenitou chuť. Rozmarýn obsahuje silice, třísloviny, saponiny, flavonoidy, organické kyseliny, hořčiny a fytoncidy. V kuchyni se čerstvé i sušené lístky používají k přípravě různých druhů masa, omáček, polévek a pokrmů z rajčat, či zeleninových salátů. Je vhodný také ke zvěřině a k ochucení olejů nebo octů. Rozmarýn se používá při poruchách zažívání, nechutenství a povzbuzuje tvorbu žluči. Masti z rozmarýnu slouží na revmatismus. Zlepšuje paměť, pomáhá při stresu, působí na klidný spánek, mírní bolesti hlavy a má dezinfekční účinky.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 100 g |
Země původu: | Israel |
Kvalita | I. jakost |