Borůvky mají silné antibakteriální účinky.
Borůvky, botanicky nazývané brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), se stávají stále dražším a vzácnějším ovocem. Rostou v řídkých jehličnatých lesech a říká se jim také černé jahody. Plody dozrávají o letních prázdninách začátkem měsíce července. Při vhodných klimatických podmínkách si můžeme borůvky nasbírat i v září. Obsahují 14% cukrů, třísloviny, ovocné kyseliny, pektiny, cenná rostlinná barviva, karoten, vitamíny skupiny B a C skoro jako polovina citrónu.Dále mají mnoho minerálních látek - draslík, hořčík, fosfor, síru, železo, zinek aj. Borůvka je také léčivá, plody působí proti infekcím,zánětům hrtanu, zánětům ústní dutiny a proti průjmům.Jejich barvivo regeneruje oční purpur. Listy obsahují látky snižující hladinu cukru v krvi. Borůvky samozřejmě patří na koláče, lívance, do jogurtů, na kompoty, dobře se mrazí a čerstvé jsou skvělé v ovocných pohárech.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | CZ/PL |
Kvalita | I. jakost |