Brusinky mají blahodárné účinky na lidský organismus.
Brusinky (Vaccinium vitis idaea) se nám poněkud z lesů ztrácejí a proto se v některých zemích jako USA přešlo na průmyslové pěstování brusinek-klikvy, jenž je odrůda příbuzná brusince.
Tento keřík s vytrvalými listy je domácí ve střední a severní Evropě, Asii až k polárnímu kruhu a také v Severní Americe.
Plody jsou známé červené bobulky se zvláštní vlastností. Obsahují totiž kyselinu benzoovou, kvůli níž je nemusíme sterilovat. Množství této kyseliny neškodí zdraví.
Dále obsahují cukry, kyselinu citrónovou, jablečnou i něco šťavelové, vitamínu C o něco méně než citróny, glykosidy účinné proti zánětům močových cest, dále flavonoidy, barviva, třísloviny, hodně draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu manganu, ale bohužel i poměrně více sodíku. Listy jsou léčivé. Čaj z nich se poúžívá při léčení cukrovky.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 2,5 kg |
Země původu: | CZ/PL |
Kvalita | I. jakost |