Cibule šalotka má jemnější příchuť než ostatní cibule a nemá tak intenzivní aroma.
Její příchuť závisí na klimatu a půdě. Je oblíbená zejména ve francouzské kuchyni. V Čechách se používá za syrova v salátech, v dušených a pečených pokrmech se používá vcelku. Skutečná pochoutka je šalotka pomalu pečená v tuku nebo lehce povařená.
Cibule je nejenom jedna z našich nejznámějších a nejpoužívanějších druhů zeleniny, ale je také známým prostředkem k léčbě mnoha obtíží. Na naše zahrádky se cibule dostala ze západní Asie. Cibule kuchyňská má desítky odrůd od štiplavé chuti až po sladkou, s bělavou, žlutou, hnědou nebo červenou barvou. V orientu patřila odedávna k jednomu z nejstarších přírodní léků.
Má podobné léčivé vlastnosti jako česnek a stejně všestranné použití v kuchyni. Cibule obsahuje sirnaté sloučeniny, které mají silný antibakteriální účinek. Chrání proti infekcím a při krájení se inhalací dezinfikují sliznice v nose, ústech a hltanu. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při obtížích ledvin a močového měchýře. Snižuje významně krevní tlak a hladiny tuků a cukrů v krvi. Tato zelenina je bohatá na kyselinu listovou, která má omlazující účinky na růst buněk, vitamin C, který přináší mentální svěžest a posiluje imunitu, dále na železo, což pomáhá při krvetvorbě a nakonec i zinek, který je důležitý pro cévy, mozek a vazivové tkáně.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 500 g |
Země původu: | Francie |
Kvalita | I. jakost |