Jahody jsou prvním ovocnými plody jara.
Jahody chutnají snad každému, proto jsou vhodným a hlavně nenásilným prostředkem pro očistnou kůru, protože obsahují detoxikační vitaminy.
Jahodník patří k čeledi růžovitých rostlin.
Nejrozšířenější je v severním mírném pásmu v Evropě, Asii a Americe.
Jahody obsahují přes 80% vody, třísloviny, barviva, organické kyseliny, pektiny, vitamin C a E, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, mangan, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek. Když jahody dozrávají, vytváří se v nich antokyany, což je červené barvivo bohaté na karoten chránící plody před bakteriemi.
Určité třísloviny obsažené v jahodě působí protizánětlivě a antibakteriálně,a to jak v jahodě,tak v lidském organismu .
Z tuzemského ovoce jahody obsahují nejvíce manganu,stopového prvku, který při pravidelné konzumaci jahod zvyšuje sexualní touhu.
Povzbuzuje hormony štítné žlázy.
Třísloviny vážou jedovaté kovy ve střevech a pomáhají při plynatosti a průjmech.
Bohatost kyseliny listové zaručuje správnou krvetvorbu a růst buněk,a draslík zase odvodňuje a snižuje krevní tlak. Z jahod se vyrábějí zavařeniny, kompoty, šťávy, zmrzliny, moučníky, poháry.
Zralé jahody neskladujeme dlouho. Před uložením do ledničky je přikryjeme fólií, aby nezměkly a neprochladily se.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Holandsko |
Kvalita | I. jakost |