Maniok jedlý je původem z Jižní Ameriky.
Maniok se pěstuje v tropech celého světa pro výživné kořenové hlízy.
Obsahují množství škrobu, podobně jako brambory a další cenné látky.
Chuť je však od brambor odlišná.
Maniok jedlý je až pět metrů vysoký mírně zdřevnatělý, tropický keř, původem z Jižní Ameriky. Podlouhlé kořenové hlízy o průměru od pěti do osmi centimetrů a délky od patnácti do třiceti centimetrů mají hnědou slupku. Po odloupnutí se pod ní objeví jakoby zmačkaná bílá dužnina. Po odříznutí jakékoli části rostliny prýští z rány husté latexové mléko.
Z manioku se vyrábí placky, mouka na chléb, kaše, škrob, klih, pivo, alkohol i ocet.
Zahušťují se s ním polévky a omáčky. V některých oblastech se mladé stonky manioku používají jako zelenina.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 kg |
Země původu: | Kostarika |
Kvalita | I. jakost |