Varianta BA.
Agáta
Velmi raná, varný typ BA s pevnou konzistencí, rezistentní háďátku bramborovému, stolní odrůda vhodná pro praní s vyšším nasazením a velmi vyrovnaným tvarem hlíz. Dobrá skladovatelnost.
Brambory patří k jedné z nejdůležitějších a nejpoužívanějších potravin lidstva. Tvoří základ veškeré naší stravy. Jsou plodinou levnou a přitom její varné vlastnosti nám umožňují z nich vařit ty nejchutnější pokrmy.
Brambory pocházejí z horských oblastí jihoamerických And, kde je pěstovali už před 2 000 lety Inkové. Do Evropy je přivezli kolonizátoři jako něco nového, ale pěstovali se nejprve jako exotická kvetoucí rostlina a až v 18. století se ujaly jako hospodářská plodina. Je to jedna z nejvšestrannějších a nejoblíbenějších potravin na světě pro svoji dostupnost a mnohočetnost použití.
Brambory obsahují téměř všechny minerály a stopové prvky. Naleznete v nich draslík (odvodňuje tělo při nemocech srdce a ledvin, vyplavuje škodliviny), vápník a fosfor (součást kostní tkáně), zinek (pro tvorbu hormonů), niacin, kyselinu listovou (pro krvetvorbu a nervy), ale tím výčet nekončí. Brambory mají značné množství hořčíku, železa, mědi, kobaltu, fluóru, vitaminů skupiny B, kyselinu pantotenovou, vitamin C. Při vaření používáme co nejméně vody, aby nedocházelo ke ztrátě vitaminu C a minerálních látek. Důležité látky jsou uloženy těsně pod slupkou, proto brambory při vaření neškrábeme příliš silně. Rané brambory jíme i se slupkou. Buď je rukou očistíme pokud to jde,a nebo je lehce očistíme nožem .Brambory rozdělujeme podle varného typu na A, AB ,B, C.
Rozdělení je podle moučnatosti brambor.
Varný typ A - jsou výborné přílohové brambory vhodné na saláty. Po uvaření ve slupce mají lojovatou konzistenci, nerozpadají se ani při delším vaření. Nejsou moc vhodné na přípravu bramborové kaše. Varný typ AB - jsou výborné přílohové brambory vhodné jak na přípravu salátu, tak i jako příloha k masům či omáčkám nebo na přípravu bramborové kaše, či smažených hranolek. Lze je delším vařením rozvařit tak, že se rozpadají.
Varný typ C - jsou hodně škrobovité, moučné brambory, které jsou vhodné jen na přípravu bramborové kaše nebo do škrobáren či lihovarů.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 2 kg |
Země původu: | Rakousko |
Kvalita | I. jakost |