Brusinky léčí a chutnají.
Brusinky (Vaccinium vitis idaea) se nám poněkud z lesů ztrácejí a proto se v některých zemích jako USA přešlo na průmyslové pěstování brusinek-klikvy jenž je odrůda příbuzná brusince.Tento keřík s vytrvalými listy je domácí ve střední a severní Evropě, Asii až k polárnímu kruhu a také v Severní Americe. Plody jsou známé červené bobulky se zvláštní vlastností. Obsahují totiž kyselinu benzoovou, kvůli níž je nemusíme sterilovat. Množství této kyseliny neškodí zdraví. Dále obsahují cukry, kyselinu citrónovou, jablečnou i něco šťavelové, vitamínu C o něco méně než citróny, glykosidy účinné proti zánětům močových cest, dále flavonoidy, barviva, třísloviny, hodně draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu manganu, ale bohužel i poměrně více sodíku. Listy jsou léčivé. Čaj z nich se poúžívá při léčení cukrovky.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 500 g |
Země původu: | Česká republika |
Kvalita | I. jakost |