Kaki Churma je velice lahodný a sladký plod.
Tohle bezesporu zajímavé ovoce je oblíbené ve východní Asii, Americe, v arabských zemích.
Je to prastarý zušlechtěný východoasijský druh, často označovaný jako churma, kaki, persimon, tomel japonský.
Jeho plody znáte i ze zemí kolem Středozemního a Černého moře. Na našem trhu jsou k dostání jeho plody, větší dužnaté bobule podobné rajčatům s velkým vytrvalým zeleným kalichem žlutavé, oranžové nebo červenavé barvy. Je -li plod nezralý, nechutná moc dobře, má svíravou trpkou chuť a křupavou konzistenci. Po uležení jakoby zprůsvitní a dužnina je příjemně sladká, natrpklá a chutná jako želé.
Ovoce je to velice zdravé. Má až 90 mg vitamínu C ve 100 g (2x více než citróny), velké množství provitamínu A, jednoduché cukry, minerální látky, třísloviny. Příznivě ovlivňuje trávení.
V kuchyni se z tomelu připravují marmelády a želé. Jsou vhodné do pudinků, ovocných salátů a do sladkých rýžových jídel. Nejlepší však je konzumovat ho v syrovém stavu.
Vlastnosti a další informace | |
---|---|
Cena za: | 1 ks |
Země původu: | Španělsko |
Kvalita | I. jakost |